Suomeksi Eesti keeles English
tausta

Mammuttimarssi


Mammuttimarssi on reipashenkinen seikkailukilpailu, mikä koostuu vähintäänkin lievää suunnistaitoa vaativasta jotoksesta ja todennäköisesti matkan varrella olevista pikku tehtävistä.

Mammuttimarssin filosofinen tausta

Mammuttimarssi jäljittelee armeijan erikoisjoukkojen harjoitusta, joka jäljittelee kommandoryhmän tehtävää vihollislinjojen takana. Vrt kaukopartiomiehet. Tässä kyseisessä kuvitellussa tilanteessa ei pystytä lentokoneella/helikopterilla heittämään kohdealueelle huoltopakkauksia, vaan ne on kannettava alusta asti mukana. Jos matkan varrella tulee vastaan sopivia resursseja, niitä voi käyttää. Kuitenkin: Ne paikalliset resurssit/palvelut ei tule vastaan ellei niitä osaa etsiä, ja sitä varten pitää ennen tehtävää suorittaa tiedustelua, ja suunnitella matka niin että pystyy noita paikallisia palveluja käyttämään. Mammuttimarssissa reittipisteet annetaan etukäteen, jokaisella on viikko aikaa hankkia tietoa kohdealueesta. Siis tarkoitus ei ole lähtökohtaisesti kuljettaa suurta määrää ruokaa/juomaa, tai kulkea nälkäisenä ja janoisena.

Tämä sama filosofia perustelee sen miksi sarjaa ei saa vaihtaa kesken matkan. Osallistujan tulee valita sellainen tehtävä -"mission"- että hyvin valmistautumalla siitä myös selviää. Jos ei selviä niin se on "mission failed". Oman suorituskyvyn arviointi, valmistautuminen ja varustautuminen vs. haaste: Tulos arvioidaan asteikolla onnistunut/epäonnistunut.

Nykyaikaiseen epäsymmetriseen hybridisodankäyntiin kuuluu olennaisena osana myös informaatiosota kaikkine muotoineen. Kun ensin käydään rytistelemässä vieraiden mailla, sen jälkeen on vielä saavutettava paikallisten suosio, 'hearts & minds', jotta alue jäisi valloittajille myötämieliseksi. Näin myös Mammuttimarssissa: Kilpailun tuotot lahjoitetaan kohdealueen lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tyypillisesti lahjoitetaan erilaisia urheiluvälineitä, joilla saadaan pidettyä lapset poissa sekä kadulta että kotoa pleikkarin äärestä. Reippailevista nuorista kasvaa virkeitä aikuisia sankareita.

Paikallisen median haltuunotto on myös Mammuttimarssin agendalla. Kerromme mieltä nostattavia ja sääliä herättäviä tarinoita vapaaehtoisista taistelijoista jotka luopuvat kodin lämmöstä, ja lähtevät kylmään lokakuun yöhön riutumaan, vain viedäkseen korven lapsille PePon ilosanomaa

Mammuttimarssi ja Sodankäynnin taito

Sunzin lekendaarinen teos "Sodankäynnin taito", tuo sodankäynnin ja johtamisen klassiko joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa, on omiaan juuri Mammuttimarssin stratekiaoppaaksi (toinen vaihtoehto on Sudenpentujen Käsikirja). Sunzin oppien turvinhan Haltikin valloitettiin.

Sodankäynnin taidon yhdeksäs luku "Marssi" auttaa oiwasti perusstratekian hahmottamisessa, sulussa sovellusesimerkkejä vuoden 2012 Mammuttimarssista:

-Ylitä vuoristot laaksoja noudattaen. Kun näet vehmaan maaston, ota asemat ylängöiltä (Re: X-factor), taistele alaspäin, älä nouse taistelemaan ylöspäin. Näin asemoidaan armeija vuoristoissa.

-Kun vesistöjä on ylitetty, on välttämätöntä ottaa niihin etäisyyttä. (Re: Uintirasti)

-Ylitä suolarämeet kiireesti äläkä jää niille viivyttelemään. (Re: voitaneen yleistää kaikkiin rämeisiin, mitä matkalta löytyy)

-Jos korkeaan heinään on asetettu paljon esteitä, tarkoitus on johtaa harhaan. (Re: perhanan rastimestari/mestarinna)


Myös seuraavista luvuista "Maaston muoto" ja "Yhdeksän Maastoa" löytyy Mammuttimarssijoille hyödyllisiä oppeja:

-Maasto voi olla helppopääsyinen, vaikeakulkuinen, torjuva, ahdas, jyrkkä tai etäinen. (Re: tähän kategoriaan uppoo about kaikki MM:n rastit)

-Kevyt maasto on maasto, missä on tunkeuduttava vihollisalueelle vain lyhyen matkaa. (Re: ne muutamat tien vieressä olleet rastit)

-Saavutettava maasto on maasto, minne minä voin edetä ja vihollinen voi saapua. (Re: saunapalju)

-Raskas maasto on maasto, missä on tunkeuduttava syvälle vihollisalueelle ja selän taakse jää lukuisia linnoitettuja kaupunkeja ja kyliä. (Re: Vihdin keskusta ja Birgitan linnan rauniot)

-Kun ryöstellään rikasta maaseutua, on armeijalla tarpeeksi syötävää. (Re: 24h ABC ja nakkikiskan ulkopuolinen huolto)

Vuoden 2016 Mammuttimarssi

Vuonna 2016 ratamestariksi astuu pakkojäsen Kilon Gepardi Karhusolan Tiukusen siirtyessä sikariportaaseen eli kilpailunjohtajaksi.
Ajankohta on 21-22/23.10.2016. Kilpailualue on tänäkin vuonna kolmiossa, jonka kateetit ovat itärajan länsipuolella Hangosta pohjoiseen.

Vuoden 2015 kilpailun turinat ja tulokset

 

Suunnittelu ja toteutus: Lintukylän Kurko, Tampereen Ilves ja Suinulan Teräsmies